Projecten en voorstellingen

Laat dat goede maar zitten (mei 2011)

Met jongeren die met de jeugdzorg in aanraking geweest zijn, maken we een voorstelling over contact maken en houden. Hoe moeilijk dat is. Zes stamgasten zitten in hun café. Alles is zoals het is. Normaal. Maar dit is geen dag zoals alle andere.

1) er komt een nieuwe binnen.

2) er ligt een been onder de tafel

3) er is een mysterieus koffertje dat tikt

20 mei 2011 om 20.00 uur bij Factorium Tilburg: www.factorium.nl

Mooi was die tijd (juni 2010)

Een voorstelling met beginnende spelers van Factorium (Theater II) over het wel en wee van de bewoners van een verzorgingstehuis. Met klagers, knuffelaars, grappenmakers, gefrustreerde zusters en lieve oudjes.

MOOI! (juni 2010)

Met jongeren 15+ van De Muze maakte ik de collagevoorstelling MOOI! Over het belang van mooi zijn als je op de middelbare school zit. We hebben ons afgevraagd of de regel ‘echte schoonheid zit van binnen’ ook op de middelbare school geldt. Nee dus… Een soms kwetsbare, maar ook harde voorstelling over onzekerheden, obsessies, vriendschap, en pesten.

Avontuur vanuit je keukenkastje en De Boomhut, Brede School Tilburg Noord (2009 + 2010)

In opdracht van Brede School Tilburg-Noord maakten wij in de lente van 2009 een film met kinderen uit Tilburg-Noord. In deze wijk wonen mensen die vaak geen geld hebben om hun kind kennis te laten maken met cultuur. In dit project, dat De Boomhut heette, konden kinderen van 7 basisscholen uit Tilburg-Noord deelnemen. Ze konden kiezen voor script schrijven (met kinderboekenschrijver Eus Roovers), muziek maken (Maartje Knoop), dans (Luydgarde Rijnen) of theater (ik). Met bijna 100 kinderen maakten we drie films die in juni in première gingen in het Midi-theater. Het hele project was een groot succes en zal daarom dat hoogstwaarschijnlijk in meer wijken gaan plaatsvinden.

Niemand in het bijzonder, toneelgroep Vloervulling (2009)

Een konijn, een meisje, twee broers en hun moeder, een nieuwsgierige toerist en een gids. Samen op een vlakte waar alles verdord is. Niemand in het bijzonder is een rauwe, sobere voorstelling over je kop boven het maaiveld uitsteken. Over niet weten wat je moet zeggen en het verkeerde zeggen op het juiste moment. Over grenzen en agressie. Eigenlijk over niemand in het bijzonder dus. Première medio december 2009.

De nacht zonder maan (2009)

Een poëtische griezelvoorstelling voor kinderen van groep 7 en 8
Spelers: studenten van het ROC (afdeling artiest)
Première: Kinderboekenweek (1 t/m 11 oktober 2008)

 

dark-night.jpg

Aan alle griezelaars,

 

In koude donkere nachten dwaal ik over mijn zolder.Schaduwen verschuiven over de muren in het huis der duisternis. Stille stemmen fluisteren mijn naam. Ik ben alleen en o zo eenzaam. Ze zeggen: Ga nooit naar de rommelzolder.
Wees niet bang! Kom kijken in het huis der duisternis.

Baltazar Palovschki,

Het genootschap van
De Nacht Zonder Maan

Ik kreeg de opdracht van het ROC Midden-Brabant (afdeling Kunst, Cultuur en Media) om een voorstelling te maken voor de Kinderboekenweek, thema poëzie. Voor ieder project kies ik een onderzoek. In dit geval is het suspense. Hoe bereik je op toneel dezelfde spanning die je bijvoorbeeld in een horrorfilm krijgt? Uiteindelijk hebben we ons eigen griezelverhaal bedacht, met zelf geschreven teksten gecombineerd met de griezelverzen van Paul van Loon.

The Breakfast club

Jaarcursus jongeren De Muze
Spelers: jongeren 15+
Première: 13 juni 2008

Tien meiden moeten nablijven op een zaterdag bij meneer Van Buren, hun leraar. Ze hebben allemaal een gruwelijke hekel aan elkaar en algauw ontstaat er ruzie. Maar omdat ze zo lang bij elkaar moeten zitten, worden ze gedwongen om met elkaar te praten. Langzaam ontstaat er een groepsverband en begrijpen ze elkaar beter.
Gebaseerd op de film The Breakfast Club (1983).